Μέλι

από σπάνιες ποικιλίες φυτών μέσα στο δάσος του Ρούβα

κρητικο μελιΒακτηριοστατική και βακτηριοκτόνος δράση του μελιού: Το μέλι όταν διαλυθεί στο νερό σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις αρχικά καθυστερεί την ανάπτυξη των βακτηρίων, καθώς όμως αυξάνεται βαθμιαία η συγκέντρωση του αναστέλλει την ανάπτυξή τους (βακτηριοστατική δράση). Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις θανατώνει τα βακτήρια (βακτηριοκτόνος δράση).

Tο μέλι σε συγκέντρωση 40% θανατώνει τα βακτήρια της Σαλμονέλλας, (Salmonella) του Στρεπτόκοκκου, του Σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), του Micrococcus flavus, του Sarcina lutea, του Bacillus cereus του Bacilus subtilis και άλλων βακτηρίων (Crane, 1979β).

Στην βακτηριοστατική ικανότητα του μελιού στηρίζεται η χρήση του για εσωτερικές και εξωτερικές πληγές, για τα εγκαύματα, για φλεγμονές και άλλες επεμβάσεις που έχουν σχέση με την προστασία του σώματος από μολύνσεις.

θελω να το δοκιμσωκάντε μια On-line παραγγελία


Η αντιβακτηριακή δράση του μελιού οφείλεται: Η δράση αυτή του μελιού παλαιότερα αποδόθηκε στη όξινη αντίδρασή του καθώς επίσης και στο υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο παράγεται στο μέλι με την διάσπαση της γλυκόζης από το ένζυμο γλυκοζοξειδάση (White and Subers, 1963, 1964).

Σύγχρονα πειραματικά δεδομένα αποδίδουν τη δράση αυτή και σε άλλους παράγοντες, κυρίως στα φυτοχημικά συστατικά του μελιού (φαινολικά οξέα, πτητικές ουσίες, φλαβονοειδή, κ.ά.).

Οπωσδήποτε το μέλι ως υπέρκορο διάλυμα σακχάρων μειώνει την ενεργότητα νερού σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Ωστόσο σε πολλές εργασίες όπου η αντιβακτηριακή δράση του μελιού συγκρίθηκε με αυτή τεχνητού μελιού, βρέθηκε ότι αυτή η δράση οφειλόταν σ’ άλλους πιο σημαντικούς παράγοντες

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου ονομάστηκε στα αγγλικά "inhibitor" με ελεύθερη μετάφραση "περιοριστικός παράγοντας" και παράγεται μόνο όταν το μέλι αραιωθεί. Στο γεγονός αυτό φαίνεται ότι στηρίζονται και οι παλιές συνταγές που προτείνουν την κατάποση μελιού διαλυμένου σε νερό. Μάλιστα ο Ιπποκράτης προέτρεπε να διαλύεται το μέλι στο νερό και μετά να χρησιμοποιείται.

κρητικο μελι