Το γλυκό ιαματικό της φύσης...αναλλοίωτο στο πέρας των αιώνων.
Μέλι Κρήτης
Πλούσια αρώματα που δεν εχέτε γευτεί ποτέ ξανά...
Μέλι Κρήτης
Πλούσια αρώματα που δεν εχέτε γευτεί ποτέ ξανά...
/
Μέλι
από σπάνιες ποικιλίες φυτών μέσα στο δάσος του Ρούβα
Ανεπιθύμητες ιδιότητες
Το μέλι αιτία αλλαντίασης στα βρέφη. Μία από τις ελάχιστες
ανεπιθύμητες ιδιότητες του μελιού είναι η πιθανότητα να περιέχει σπόρια του κλωστηριδίου της αλλαντίασης (Clostridium botulism) τα οποία έχουν
την ικανότητα να βλαστάνουν στον εντερικό σωλήνα βρεφών ηλικίας μικρότερης του ενός έτους και να παράγουν το δηλητήριό τους (Wade,
1986). Φαίνεται πώς η μικροβιολογική χλωρίδα πού αναπτύσσεται στο έντερο του ανθρώπου μετά το πρώτο έτος ηλικίας του είναι ικανή να
εμποδίσει την βλάστηση των σπορίων.
Δεν είναι γνωστό εάν τα σπόρια της αλλαντίασης είναι συστατικά του νέκταρος, ή εάν βρίσκονται τυχαία στο άνθος, ή εάν το μέλι μολύνθηκε στο
στάδιο της επεξεργασίας του. Επίσης, δεν γνωρίζουμε εάν τα Ελληνικά μέλια περιέχουν σπόρια αλλαντίασης, σε ποια συχνότητα και ποιού τύπου
(υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι αλλαντίασης).
Μέχρι να διερευνηθεί το πρόβλημα αυτό, είναι προτιμότερο να μην δίνεται μέλι σε βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Το μέλι είναι όμως
εντελώς αβλαβές για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που μπορούν να απολαμβάνουν την γλυκιά του γεύση και την υψηλή του θρεπτική αξία.
Δηλητηριώδη μέλια για τον άνθρωπο. Σπανιότατα από κάποια συγκεκριμένα φυτά (οικ. Rhododendron) παράγονται μέλια τα οποία προκαλούν αίσθημα δυσφορίας και ναυτίας (Olszowy, 1977). Ο
καταναλωτής εύκολα μπορεί να εντοπίσει τα μέλια αυτά από τη γεύση τους η οποία είναι πικρή και αποκρουστική (Krochmal, 1994β). Οι περιπτώσεις
παραγωγής τέτοιων μελιών είναι ιδιαίτερα μικρές και στη χώρα μας δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα μέλι που να προκαλεί τέτοια προβλήματα