Μέλι Κρήτης

Το γλυκό ιαματικό της φύσης...αναλλοίωτο στο πέρας των αιώνων.

Μελι

Ξυλοπέτρινα γλυπτά

Με πολύ μεράκι δίνει μορφή στην πέτρα και στο ξύλο, δημιουργώντας μοναδικά έργα.

δειτε τα εργα του

Ξυλοπέτρινα γλυπτά

Με πολύ μεράκι δίνει μορφή στην πέτρα και στο ξύλο, δημιουργώντας μοναδικά έργα.

δειτε τα εργα του
/

Παράγουμε με αγάπη και μεράκι μέλι, ιδιάιτερης γεύσης και αρωμάτων.

Ο Καψάλης Νικόλαος γεννήθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου Κρήτης τον Μάιο του 1966. Ζει μόνιμα στη Γέργερη με την οικογένεια του, τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του. Από το 1988 άρχισε να ασχολείται με την μελισσοκομία ερασιτεχνικά ενώ παράλληλα δούλευε σε οικοδομικές εργασίες. Η ασχολία του αυτή με τα χρόνια έγινε η μόνιμη εργασία του και μέχρι και σήμερα προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει και να αναβαθμίζει την παραγωγή του.

Είναι από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελισσοκόμων. Το 2008 ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων με τριάντα περίπου ενεργά μέλη, ένα από τα οποία είναι και ο ίδιος. Σκοπός του συνδέσμου αυτού ήταν η συνεργασία με τα επιστημονικά ερευνητικά κέντρα της χώρας ώστε να κατοχυρωθούν τα ποιοτικά κριτήρια του ελληνικού βασιλικού πολτού και να ενημερωθούν οι καταναλωτές. Μέχρι σήμερα 26 μελισσοκόμοι μαζί με τον Καψάλη Νίκο το έχουν επιτύχει αυτό, καθώς έχουν εξασφαλίσει τα ποιοτικά κριτήρια και τον γεωγραφικό προσδιορισμό του ελληνικού βασιλικού πολτού σε συνεργασία με το εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου www.vasilikospoltos.gr.

Εκτός από τον βασιλικό πολτό, η παραγωγή του περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα κυψέλης. Το μέλι που παράγει είναι κυρίως θυμαρίσιο αλλά και πευκοθύμαρο, ανθόμελο και μέλι από το Δάσος του Ρούβα, από μέλισσες που βρίσκονται μέσα στο Δάσος. Η γύρις που συλλέγεται από τις ίδιες αυτές μέλισσες αλλά και από μελίσσια που βρίσκονται σε περιοχές τριγύρω από το χωριό του τη Γέργερη. Η πρόπολη που είναι ένα σπουδαίο προϊόν της μέλισσας. Ακόμα με το μελισσοκέρι που συλλέγει από τα μελίσσια του φτιάχνει κηραλοιφές για το σώμα και κρέμα για τα χείλη. Έχει συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις όπως και σε Φεστιβάλ με θέμα το μέλι, τα γεωργικά προϊόντα, την κρητική διατροφή κ. α.. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώνει την παραγωγή και να διασφαλίζει άριστη ποιότητα στα προϊόντα του. Αυτό αποδεικνύεται και από τις αναλύσεις που γίνονται κάθε χρόνο στα προϊόντα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το 2002 άρχισε να ασχολείται με το λάξευμα της πέτρας και του ξύλου. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει δεκάδες γλυπτά από πέτρα και ξύλο πολλά από τα οποία βρίσκονται στο σπίτι του. Έχει συμμετάσχει σε πολλές καλλιτεχνικές εκθέσεις, οι περισσότερες σε επίπεδο Κρήτης αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στο Μπορντώ της Γαλλίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται με το κυνήγι άγριας τρούφας με την βοήθεια ειδικών εκπαιδευμένων σκύλων.

Βίντεο από το μελίσσι μας στο φαράγγι του Γάφαρη.