Βασιλικός πολτός

Η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης

Βασιλικός πολτός

Η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης

Βασιλικός πολτός

Η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης

/

Ελληνικός βιολογικός βασιλικός πολτός

από σπάνιες ποικιλίες φυτών μέσα στο δάσος του Ρούβα στο Ηράκλειο Κρήτης

Πιστοποίηση βασιλικού πολτού

πιστοποιητικο γνησιοτητας βασιλικου πολτου

Βίντεο από το μελίσσι μας στο φαράγγι του Γάφαρη.

Βασιλικός πολτός

βασιλικος πολτοςΕίναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τούς υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, γι' αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών». Η ονομασία βασιλικός πολτός προέρχεται από το ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Στο βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μετατρέπει τη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ: 0 βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Η μέση χημική του σύσταση είναι υγρασία 65%, πρωτεΐνες 14%, υδατάνθρακες 12%, λιπίδια 5% και ανόργανα στοιχεία 1%. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από διάφορες ενώσεις, όπως το 10-υδροξυ-δε-κενοϊκό οξύ, η γ-γλουβουλίνη νουκλεϊκά οξέα όπως το DΝΑ και το RΝΑ, βιταμίνες της ομάδας Β, η βιταμίνη C, το παντοθενικό οξύ, η βιοπτερίνη, η νεοπτερίνη, η ακετυλοχολίνη, γενετήσιες ορμόνες (οιστραδιόλη, τεστοστερόλη, προγεστερόλη) και άλλες. Αρκετά συστατικά του βασιλικού πολτού παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα.

ΦΥΣΙΚΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητας και της καταλληλότητας του. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό ασπρουδερό χρώμα έως ανοικτό κίτρινο. Η υφή του είναι ζελατινώδη παχύρρευστη αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pΗ που έχει (3,5-4,5).

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ: Το προϊόν έγινε αντικείμενο πολλών μελετών κάτω από αυστηρό ιατρικό έλεγχο, σε νοσοκομεία, με την επίβλεψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Οι έρευνες έγιναν κυρίως για τις επιδράσεις του προϊόντος στις νευρασθένειες, στην ανάρρωση από διάφορες καταστάσεις, στην υπερκόπωση, στην γηριατρική, στην πορεία της εγκυμοσύνης, και σε αρκετές περιπτώσεις διαταραχών του οργανισμού. Δυστυχώς η υπέρμετρη και παραπλανητική διαφήμιση παρουσίασε τον βασιλικό πολτό σαν πανάκεια με αποτέλεσμα οι θετικές επιδράσεις που τεκμηριώθηκαν με μόχθο από επιστήμονες, να αμφισβητούνται και να γίνονται βορά ειρωνικών σχολίων στον καθημερινό τύπο. Για τον λόγο αυτό με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, δίνονται κατωτέρω τεκμηριωμένες απόψεις για τις θετικές επιπτώσεις του βασιλικού πολτού στον ανθρώπινο οργανισμό.

 1. Ο βασιλικός πολτός βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε 10-υδροξυ-δεκενοϊκό και ή παντοθενικό οξύ
 2. Ο βασιλικός πολτός βοηθά το γερασμένο και ταλαιπωρημένο οργανισμό. Βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης και γενικά προσφέρει αίσθημα ευφορίας. Παρόμοιες μελέτες απέδειξαν τη μεγάλη ωφελιμότητα του βασιλικού πολτού στη γηριατρική.
 3. Ο βασιλικός πολτός βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην παιδιατρική. Ιταλοί επιστήμονες μετά από μακρόχρονα πειράματα σε βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, σε παιδιά ηλικίας μέχρι 7,5 χρόνων, καθώς επίσης και σε παιδιά με αναιμία, πνευμονία, βακτηριακές λοιμώξεις και άλλα κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
  • Σ' όλες τις περιπτώσεις ο βασιλικός πολτός αύξησε το σωματικό βάρος.
  • Ο βασιλικός πολτός βελτιώνει σημαντικά την όρεξη. Τα θετικά αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως 20 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής
  • Αυξάνονται και σταθεροποιούνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε αναιμικά παιδιά.
  • Ενισχύεται σημαντικά η δυναμικότητα του οργανισμού και η αντοχή του στις αρρώστιες.
 4. Η υψηλή περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε ακετυλοχολίνη (1,2 mg/gr βασιλικού πολτού) βοηθά ώστε να μειωθεί η πίεση του αίματος και θεραπεύει τη χρόνια δυσκοιλιότητα
 5. O βασιλικός πολτός βελτιώνει τη γενική διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, και την όρεξη, και τέλος βοηθά ώστε τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη διανοητική και σωματική δύναμη.
 6. O βασιλικός πολτός έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες.
 7. O βασιλικός πολτός βρίσκει εφαρμογή στην θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.
 8. O βασιλικός πολτός βρέθηκε ότι είναι ωφέλιμο θεραπευτικό μέσο για τη προστασία των ούλων από αιμορραγίες.
 9. O βασιλικός πολτός διεγείρει τα επινεφρίδια με αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
 10. O βασιλικός πολτός έχει ευεργετικές επιδράσεις σε ορισμένα είδη δέρματος. Επίσης ο βασιλικός πολτός βοηθά στο να αντιμετωπισθεί ο ερυθηματώδης λύκος, το ερύθημα στο πρόσωπο και άλλες καταστάσεις κακής υγείας του δέρματος.
 11. O βασιλικός πολτός βοηθά άτομα που πάσχουν από γενική εξάντληση, ζαλάδες και γενικά κακοκεφιά.
 12. Ο βασιλικός πολτός περιέχει τεστοστερόλη, προγεστερόλη, οισταδιόλη σε συγκεντρώσεις που βοηθούν τους άντρες να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη. Στις γυναίκες συμβάλλει σημαντικά στη γαλακτοπαραγωγή μετά τη γέννα και στην αγγείωση του δέρματος δίνοντας του έτσι λαμπερότητα και ομορφιά.

Διατήρηση βασιλικού πολτού: Ο βασιλικός πολτός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν επειδή περιέχει ένζυμα και ορμόνες. Όταν έρθει σ’επαφή με το οξυγόνο και το φως, υφίσταται ταχύτατη διάσπαση. Γι’αυτό, αμέσως μετά τη συλλογή του πρέπει να συσκευάζεται γρήγορα και ν’αποθηκεύεται σε κατάλληλο περιβάλλον. Η συσκευασία γίνεται μέσα σε γυάλινους αεροστεγής περιέκτες που σφραγίζονται καλά για να προστατευτεί το προϊόν από την υγρασία. Τα δοχεία κλείνονται μ’ ένα μη μεταλλικό καπάκι. Τα οξέα του πολτούαντιδρούν με το μέταλλο και το προϊόν αλλοιώνεται. Τα συσκευασμένα δοχεία τοποθετούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία από 0 έως 3 οC και σε σκοτεινό περιβάλλον. Αν χρειαστεί να συντηρηθεί ο βασιλικός πολτός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε τοποθετείται στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -20 οC.

Ο βασιλικός πολτός που διαθέτουμε είναι φρέσκος σε νωπή μορφή ο οποίος συντηρείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 0-3 οC για εκατό μέρες και στην κατάψυξη στους – 20 οC για ένα χρόνο. Είναι πιστοποιημένος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την γνησιότητα και την γεωγραφική του προέλευση. Κάθε χρόνο το Εργαστήριο Μελλισσοκομίας- Σηροτροφίας του ΑΠΘ, λαμβάνει δείγματα από τον βασιλικό πολτό μας και έτσι πιστοποιεί την γνησιότητα του προϊόντος μας και την ελληνική του προέλευση.